EDİRNE TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ESNAFA TAM DESTEK

14 Temmuz 2020


Ticaret Bakanlığı Edirne Ticaret İl Müdürlüğü’nün yaptığı ‘Mini Alışveriş Sözlüğü’ ile Edirne’ye gelen yabancı turistlerin iletişim sorununu tümüyle ortadan kaldırmak hedefleniyor. Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, “Türkçe, Yunanca ve Bulgarca dillerde ticarette en çok konuşulan kelimelerden oluşan her dilde 280 kelimelik mini alışveriş sözlüğünün esnafımıza faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
 

Bulgar ve Yunan turistlerin son yıllarda ilgi gösterdiği Edirne'de dil öğrenme telaşı yaşayan esnaf için Ticaret Müdürlüğü tarafından Bulgarca ve Yunanca sözlük hazırlandı.

Kentteki esnafın bir bölümü Yunanca ve Bulgarca öğrenebilmek için ücretsiz açılan dil kursuna giderken vakit bulamayanlar için de Edirne Ticaret Müdürlüğü çalışma başlattı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi katkılarıyla yürütülen çalışmalar kapsamında en çok kullanılan 280 kelimeden oluşan "mini alışveriş sözlüğü" tasarlandı.

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut ALTUN, “Bilindiği gibi döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı, komşu Yunan ve Bulgar vatandaşların alışveriş amaçlı ilimize yoğun bir ilgisi var. Bu ilgiyi arttırmak için ticaretin kolay, hızlı ve güvenli olması gerekmektedir. Ticaretin; kolay, hızlı ve güvenli olabilmesi için de bütün kurum ve kuruluşlar yerel ve ulusal anlamda ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Tabi bu yetmez mal ve hizmet sunanların da ulusal ve uluslararası kurallara uymaları gerekmektedir. Genel anlamda Türkiye’nin ve bütün illeri 2018 yılı ihracat ve ithalat rakamları Sayın Bakanımız tarafından açıklandı. İlimizin; 2017 yılı ihracatı 42 milyon 75 bin 544 dolar iken 2018 yılında bu rakam yüzde 24,3’lük artışla 52 milyon 300 bin 317 dolar olmuştur. Bu ihracat rakamlarına, komşu ülke vatandaşlarının ilimizde yaptığı alışverişler dâhil değil. Diğer Balkan ülkelerinden gelen vatandaşlar hariç olmak üzere; 2018 yılında; 1 milyon 804 bin 853 Bulgar, 481 bin 682 Yunan vatandaşı olmak üzere toplamda 2 milyon 286 bin 535 kişi İlimize giriş yapmış. Bu da ayda ortalama 190 bin 544 kişi demektir. İlimize alışveriş amaçlı gelen Bulgar ve Yunan vatandaşlarının her birinin ortalama 50 Dolar harcama yaptığını varsayarsak bu da yaklaşık 115 milyon Dolar yapar ki bu rakam İl ihracat rakamının iki katından fazlayı oluşturmaktadır” dedi.




Alışveriş sırasında turistlerin en çok kullandığı kelimeleri bir araya getirerek her dil için toplamda 280 kelimelik mini alışveriş sözlüğü oluşturduklarını belirten Altun, “İlimizdeki ticaretin hızlı, kolay ve güvenli olmasına yardımcı olmak maksadıyla, Edirne Ticaret İl Müdürlüğü olarak, başta Sayan Valimiz olmak üzere Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi’nin destekleri ve katkıları ile mini alışveriş sözlüğü hazırlattık. Daha önce bir çalışması yapılan Türkçe, Yunanca ve Bulgarca dillerde ticarette en çok konuşulan kelimelerden oluşan her dilde 280 kelimelik bir sözlük bu. Şimdilik 3 bin adet bastırdık ve esnafımıza dağıtılmak üzere ilgili oda ve kooperatife teslim ettik. Benzerini Küçük Sanayi Sitelerimiz için de düşünüyoruz. Esnafımıza faydalı olmasını diliyorum” dedi.