Türkiye’de bir ilk! Esnafla Üniversite’nin dev işbirliği

03 Ekim 2019

Türkiye’de bir ilk! Esnafla Üniversite’nin dev işbirliği

 

Trakya Üniversitesi ile Edirne Ticaret İl Müdürlüğü ve Edirne ile ilçelerinde faaliyet gösteren Oda ve Birlikler arasında bir iş protokolü imzalandı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonunda gerçekleşen imza törenine, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Ticaret  Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB)Başkanı Kemal Cingöz,  Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  İsmail ŞENBAŞ adına ETSO Genel Sekreteri Nevzat Taşkın, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yener İşbilir, Keşan TSO Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf katıldı.

Bu protokol Trakya Üniversitesi,  İl Ticaret Müdürlüğü, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalandı.

Açılış konuşmasını yapan ve İlimiz için tarihi bir gün yaşandığını belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu; “Üniversite ile Ticaret unsurlarını bir araya getiren bir çalışma başlattık. Yaklaşık olarak 5 kez  “Nasıl İş birliği yapabiliriz?, Neleri hayata geçirebiliriz?” konulu ve geniş katılımlı toplantılar yaptık. İlçelerimiz de buraya dahil oldular. Bu toplantılar sonucunda değerli hocalarımdan oluşan bir ekip kuruldu.  Eğitim Merkezimiz bu ekip içerisinde yer aldı. Aynı zamanda ilimizin Ticaret Odaları bir arada yer aldı. Tüm bu birlikte yapılan çalışmaların sonucunda bir protokol ortaya çıktı. Bu protokolde Trakya Üniversitesi’nin ilimizde faaliyet gösteren, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ile birlikte, Bilim, Sanayi ve Ticaretin gelişmesine ve toplumu bilgilendirmeye yönelik görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesi adına ortak eğitim ve eğitim uygulamaları çalışmaları gerçekleştirebilmeyi, bilgi transferi çalışmalarının yürütülebilmesi, Üniversite Sanayi İşbirliğini geliştirebilmek, öğrencilerin staj veya geçici olarak istihdam edilebilmelerini, sanayinin ve ticaretin bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapıya kavuşarak ulusal ve uluslar arası piyasalarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik, Trakya Üniversitesi ve Edirne ilinin ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşlarla işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla burada bulunuyoruz.” Dedi.
İş birliği protokolünü çok anlamlı ve önemli bulduğunu ifade eden Rektör Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi Rektörü olarak ilimizin bu tür işbirliklerine, sanayi ve şehir kaynaşmasına, çok büyük katkı göstereceğini düşünüyorum. Bizimle beraber bu işbirliğine katkı sağlayan tüm unsurlara da Üniversitemiz ve şahsım adına ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

İş birliği protokolüne önderlik eden Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun konuşmasında ; “İlimizde 15 bin 700 civarında küçük esnaf sanatkârımız, 7 bin civarında da Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı üyemiz var.  Müşteri memnuniyeti odaklı, satış ve hizmet teknikleri amacıyla yola çıktık. Bir taş attık ve o taş halka kalka büyüdü. Çeşitli alanlarda Esnaf ve Sanatkârımıza eğitim verme sürecine girdik. Bu süreçte Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın Hocamız Erhan beyle yaptığımız görüşmelerde olumlu sonuçlar aldık. Sağ olsun Sayın rektörümüz bu sürece çok yardımcı oldu ve önemli katkılar sağladı. Süreç büyüyerek, iş bu gün burada gerçekleşen protokole dayandı. Bugünde inşallah burada bu protokolü gerçekleştirip esnafımıza, tacirlerimize kendini geliştirmesi ve sürdürülebilir bir ticaretin yönetilebilmesi için, talepler geldiğinde hiçbir sınır tanımaksızın her alanda eğitimler verilecektir. Biliyorsunuz AVM’lerde faaliyet gösteren firmalar elemanlarına çeşitli yerlerde hocalarla anlaşarak eğitim vermektedir. Ama küçük esnafımız genelde yalnız çalıştığı için, bu imkâna sahip değildir. Üniversitemizle işbirliği yaparak bunu aşacağız. Esnafımıza yaptıkları işle ilgili çeşitli alanlarda eğitimler vereceğiz. Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bu işbirliğinde Sayın Hocamızın gayretleri ve desteğine bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu projeye destek veren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu ve ekibine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB)Başkanı Kemal Cingöz; “Bu işbirliğinin Edirne’mize, esnaf ve sanatkarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.

Ardından konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yener İşbilir, “Yaklaşık olarak 4-5 yıldır faaliyet gösteren, Üniversitemizin bir kariyer merkezi var. Biz personel alımlarında aslında Kariyer Merkezine başvurabiliriz. Oradaki arkadaşlarımız bize çok yardımcı olacaklardır. Bunun yanında böylesine önemli bir işbirliği protokolü yapılması ilimiz için büyük önem taşımaktadır. Çünkü biz eğitimlerimizi Ticaret Odası olarak ayrı yapıyorduk, Esnaf Odası, Milli Eğitim de ayrı yapıyordu. Artık bunlar bir çatı altında birleşecek. Buna da hocamız önderlik yaptı. Bence çok güzel bir anlaşma oldu. Bunun da devamı gelecektir.” Dedi.
Konuşmaların ardından imza töreni gerçekleşti. Bu protokol Trakya Üniversitesi, Ticaret İl Müdürlüğü, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalandı.

İmza töreninden sonra konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu; “Trakya Üniversitesi ile İlimizin Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve Ticaret İl Müdürlüğümüz, beraber hareket edeceğini, esnaflarımızın ihtiyacı olan eğitimi,yada turizm anlamında, ticaret anlamında ne gerekiyorsa,Üniversiteden talepleri  neyse, bunları karşılayacak eğitim programları oluşturulması, gerekirse Bilişim altyapısının oluşturulması ve akla gelebilecek her konuda işbirliği mutabakatına varılmıştır. Herkesin belli görevleri var ve bu görevlere herkes sahip. Böylece biz bu el birliği ve işbirliğini çözüm odaklılığını Edirne’de başlatmış olduk.” dedi.